Düğünde takılan ziynet eşyaları

izmir-düğün-takisi-davası

Düğünde takılan ziynet eşyaları- Düğünde takılan takılar kimin olur?

Düğünde takılan takıları temel olarak ikiye ayırmak gerekmektedir. Buna göre takılan takılar; kadına özgü ziynet eşyası niteliğinde olan ziynet eşyaları ile kadına özgü ziynet eşyası niteliğinde olmayan ziynet eşyaları olarak ikiye ayrılmaktadır.

Öncelikle kadına özgü ziynet eşyası niteliğinde olan ziynet eşyalarına bilezikler ve setler örnek olarak verilebilir. Kadına özgü ziynet eşyası niteliğinde olan ziynet eşyaları kim tarafından ve kime takılırsa takılsın kadının kişisel malıdır. Ancak bu konuda eşler arasında bir anlaşma ve yerel örf ve adetler aksini öngörüyorsa kadının kişisel malı sayılmamaktadır. Yerel örf ve adetleri değerlendirecek olursak; Türkiye’nin iç Anadolu ve doğu bölgelerine göre takılan bilezikler kadına özgü ziynet eşyası niteliğinde olan takılardır denilebilir. Çünkü o bölgelerde kadınlar takılmış olan bilezikleri özel günlerde veya gündelik yaşamda kollarına takarak kullanmaktadırlar. Ancak İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerde takılan bilezikler kadınların günlük olarak kullanması veya özel günlerde kullanılması için takılmış olmayıp, tam altın, çeyrek altın niteliğinde, bozdurulup harcanması veya birikim yapılması için takılmaktadır. Yine bu bölgelerde yaşayan kadınlar da bilezikleri koluna takarak kullanmamaktadır. Hal böyle iken bu bileziklerin kadına özgü ziynet eşyası niteliğinde olmayan ziynet eşyaları sınıfına gireceğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Kadına özgü ziynet eşyası niteliğinde olmayan ziynet eşyaları ise kime takıldıysa onun kişisel malıdır. Bu ziynet eşyalarına tam altın, yarım altın ve çeyrek altın örnekleri verilebilir. Demek ki tam altın, yarım altın, çeyrek altın gibi takıların kime takıldığı ispat edilebilirse onun kişisel malı olmaktadır. Ancak bu takıların kime takıldıkları ispat edilemiyorsa, eşlerin paylı mülkiyeti olarak kabul edilmektedir. Bu noktada, kadına özgü ziynet eşyası niteliğinde olmayan takıların kime takıldığının ispatı büyük önem arz etmektedir ve bu hususta bir boşanma avukatı ile çalışmakta fayda vardır. Çünkü bu tür davalarda ispat için toplanabilecek ve sunulabilecek deliller geniş değerlendirilmektedir ve boşanma avukatı ile çalışmak delillerin toplanması ve mahkemeye sunulmasında büyük kolaylık sağlamaktadır.

Düğünde takılan ziynet eşyaları ile ilgili sıkça sorulan sorular

Kadına özgü ziynet eşyası niteliğinde olan ziynet eşyaları nelerdir?

Bilezikler ve setler bu sınıfa girdiğini söyleyebiliriz.

Kadına özgü ziynet eşyası niteliğinde olmayan ziynet eşyaları nelerdir?

Tam altın, yarım altın, çeyrek altın bu sınıftadır.

Erkeğe takılan takılar nelerdir ve bunun hukuki durumu nasıldır?

Erkek saati, erkek kemeri gibi eşyalar da erkeğin kişisel malı niteliğindedir.

Ev almak veya araba almak için kullanılmış olan ziynet eşyalarının iadesi gerekir mi?

Yargıtay Kararlarına göre kadının bu işler için kullanılmak üzere verdiği ziynet eşyaları, erkek tarafından iade edilmelidir. Ancak kadının bu ziynet eşyalarını iade almamak kaydıyla verdiği ispat edilirse, erkeğin iade yükümlülüğü ortadan kalkar.

Ziynet eşyalarının paylaşılmasına ilişkin eşler arasında sözleşme yapılabilir mi?

Eşler arasında paraların, ziynet eşyalarının kime ait olduğuna ilişkin sözleşme yapılabilmektedir. Ziynet eşyalarının paylaşılması sözleşmesi önemli bir sözleşme olup boşanma avukatı tarafından hazırlanması tarafların menfaatine olacaktır. Aksi takdirde sözleşmede yapılmış bir hata veya eksik bir unsur ileride çok büyük zorluklara sebep olabilmektedir.

Düğünde takılan ziynet eşyaları harcanırsa, ziynet eşyaları yine de talep edilebilir mi?

Düğünde takılan ziynet eşyaları talep edilebildiği gibi, ziynet eşyalarının parasal değeri de talep edilebilmektedir.

Tüm bu süreçte herhangi bir hata yapılmaması ve mağduriyetler oluşmaması için tarafların boşanma avukatı yardımından faydalanmalarının yerinde olacağını belirtmek isteriz.

izmir boşanma avukatı –manisa boşanma avukatı – boşanma avukatı tavsiye – izmir boşanma avukatı tavsiye – manisa boşanma avukatı tavsiye – mal paylaşımı avukatı - izmir mal paylaşımı avukatı – manisa mal paylaşımı avukatı – izmir avukat – manisa avukat


"Düğünde takılan ziynet eşyaları " adlı makalenin tüm hakları yazarı Av. Oğuzhan Gülsevin ve Av. Ceren Gülsevin'e aittir ve makale, yazarı tarafından (https://www.gulsevinhukuk.com) internet sitesinde yayınlanmıştır. Söz konusu bu makalenin bütünü yazarının izni olmaksızın çoğaltılamaz, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun olarak makaleye atıf yapılmak suretiyle alıntı yapılabilir.