GÖZALTINA ALINMA

izmir-gözaltı-davası

 

GÖZALTINA ALMA NEDİR

Gözaltına alma işlemi, kişinin savcılık kararı ile kısa süreliğine polis veya jandarma tarafından nezarethanede alıkonulmasıdır. Gözaltına alma kararı verebilmenin iki şartı vardır. Bunlar, şüphelinin bir suç işlediğine dair somut bir şüphe olması ve gözaltı tedbirinin soruşturma için zorunlu olmasıdır. Gözaltına alınan şüphelilerin ifadeleri alınmaktadır. Bazı hallerde ifade alınırken avukat bulundurulması zorunludur. Ancak kural olarak ifade alınırken avukat zorunluluğu yoktur. Fakat tüm yargılamaya etkileyecek olan ifade alma sırasında muhakkak bir ceza avukatı bulundurulması çok büyük fayda sağlamaktadır.

Tutuklanan kişiler cezaevlerinde tutulurken, gözaltına alınan kişiler polis merkezlerindeki karakollarda tutulmaktadırlar.

GÖZALTINA ALMA SÜRES

İ

Gözaltına alınmak, tutuklanmaya göre çok daha kısa sürelidir. Gözaltına alma süresi durumlara göre değişiklik göstermektedir.

Bireysel suçlarda gözaltına alma süresi 24 saat tutulma süresi ve 12 saat hakim veya mahkemeye gönderilmesi için yol süresi olarak belirlenmiştir. Yani bireysel suçlarda gözaltına alma süresi en fazla 36 saattir.

Örgütlü veya toplu işlenen suçlarda gözaltı süresi, bireysel suçlarda gözaltına alma süresi ile aynıdır. Ancak burada Cumhuriyet Savcısı kararı ile her defasında bir günü geçmemek üzere en fazla üç gün süreyle ek gözaltı süresi kararı verilebilmektedir. Yani gözaltı süresi olan 24 saate ek olarak 3 kere daha ek gözaltı süresi kararı ile toplam 4 gün gözaltına alma tedbiri uygulanabilmektedir.

Şiddet olaylarının yaygınlaştığı toplumsal olaylarda ise, bu olaylar esnasında veya yine bu olaylar esnasında toplu olarak işlenen suçlarda CMK m. 91/4’e göre kırk sekiz saate kadar gözaltına alınma kararı verilebilir. Gözaltına alma nedeninin ortadan kalkması hâlinde veya işlemlerin tamamlanması üzerine derhâl ve herhalde en geç yukarıda belirtilen sürelerin sonunda Cumhuriyet savcısına, yapılan işlemler hakkında bilgi verilerek talimatı doğrultusunda hareket edilir. Kişi serbest bırakılmazsa yukarıdaki fıkralara göre işlem yapılır. Ancak kişi en geç kırk sekiz saat, toplu olarak işlenen suçlarda dört gün içinde hâkim önüne çıkarılır. Bu fıkra kapsamında kolluk tarafından gözaltına alınan kişiler hakkında da gözaltına ilişkin hükümler uygulanır.

GÖZALTINA ALMA KARARINA İTİRAZ VE EK GÖZALTI SÜRESİNE İTİRAZ

Gözaltına alma kararına ve ek gözaltı süresine itiraz edilebilmektedir. Buna itiraz edebilecekler; Yakalanan kişi, eşi, kanuni temsilcisi, ikinci dereceye kadar kan hışmı veya avukatı itiraz edebilir. Görüldüğü üzere kişiler kendileri de buna itiraz edebilmektedir ancak itirazın ceza avukatı aracılığıyla yapılmasında muhakkak fayda vardır. Yapılmış olan itiraz 24 saat içerisinde Sulh Ceza Hakimi tarafından karara bağlanır.

GÖZALTINA ALMA İŞLEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR

Gözaltına alınan çocuklar, kadınlar ve erkekler bir arada mı tutulurlar?

Hayır, kadınlar, erkekler ve çocuklar aynı nezarethanede tutulmazlar. Eğer bu kişiler bir arada tutulurlarsa bir ceza avukatı aracılığıyla itiraz etmeniz ve durumu ilgili makamlara bildirmek gerekmektedir.

Gözaltında iken yemek, içmek, tuvalet gibi insani ihtiyaçlar nasıl karşılanır? Tuvalet gibi temizlik ihtiyaçları görevli memurların gözetimi altında karşılanır. Yiyecek ve içecek ise şüphelinin ailesi veya ceza avukatı tarafından kendisine temin edilebilmektedir.

Gözaltına alınan kişiye kelepçe takılır mı? Gözaltına alınan kişiye kelepçe takmak zorunlu değildir. Ancak şüphelinin kaçma şüphesi olması ile kendisinin veya çevresindekilere zarar vereceğinden şüphelenilmesi halinde kelepçe takılabilmektedir.

Gözaltına alınan kişinin yakınlarına haber verilir mi? Evet, gözaltına alınan kişilerin yakınlarına haber verilir.

Gözaltına alınmak adli sicil kaydına veya GBT’ye işlenir mi? Adli sicil kaydına işlemez ancak GBT’ye işlemektedir. Fakat GBT bir adli sicil kaydı olmadığı için herhangi bir işyerinde çalışırken veya ileride başka bir suçtan yargılanırken hakimler tarafından dikkate alınmaz. Yani GBT önem arz eden bir kayıt değildir. GBT polis teşkilatının iç işleyişinde kullandığı bir sistemdir. Önemli olan adli sicil kaydıdır. Genellikle insanların GBT olarak bildikleri kavram aslında adli sicil kaydıdır.

Gözaltına alınanlara ne yapılmaktadır? Şüpheliler gözaltına alındıklarında hekime götürülerek sağlık raporu alınmaktadır. Aynı şekilde gözaltı süresi bittikten sonra çıkış işlemlerinde de hekime götürülüp sağlık raporu alınmaktadır. Bunun sebebi şüphelilerin gözaltına alındıkları süre içerisinde kötü muameleye maruz kalıp kalmadıklarını tespit etmektedir. Ancak buna rağmen kötü muameleye maruz kalan veya hekimlerin gerçeğe aykırı rapor düzenlediklerini iddia edenler bu durumu da gecikmeksizin bir ceza avukatı aracılığıyla ilgililere bildirmelilerdir.

Yazımızda bahsi geçen kurallar bazen temenni olarak kalmaktadır. Yani tüm bu kurallar polis, jandarma gibi ilgili görevliler tarafından ihlal edilebilmektedir. Bu ihlaller ortaya çıktığı zaman gecikmeksizin bir ceza avukatı ile iletişime geçmenizi öneririz.

izmir ceza avukatı – manisa ceza avukatı – ceza avukatı - izmir ceza avukatı tavsiye – manisa ceza avukatı tavsiye – ceza davası – ceza davalarına bakan avukat – ağır ceza avukatı – izmir ağır ceza avukatı – manisa ağır ceza avukatı - izmir avukat – manisa avukat


"GÖZALTINA ALMA" adlı makalenin tüm hakları yazarı Av. Oğuzhan Gülsevin ve Av. Ceren Gülsevin'e aittir ve makale, yazarı tarafından (https://www.gulsevinhukuk.com) internet sitesinde yayınlanmıştır. Söz konusu bu makalenin bütünü yazarının izni olmaksızın çoğaltılamaz, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun olarak makaleye atıf yapılmak suretiyle alıntı yapılabilir.