KİRA ARTIRIM DAVASI – KİRA ARTIŞI – KİRA ARTIRIMI

izmir-kira-tespit-davasi-davası

Kira Artırım Davası – Kira Artışı – Kira Artırımı

Günümüz koşullarında emsal evlerin kiralarının yükselmesi ile birlikte, evlerini daha önceden kiraya vermiş olan ev sahipleri, kira bedellerinin artırılmasını talep etmektedirler. Bu taleplerin hukuken uygulanabilir olması için kira artırım davası açılması gerekmektedir. Bu davanın açılmasında süre koşulu bulunmamaktadır, dava her zaman açılabilmektedir. Ancak maddi olarak zarara uğramamak için davanın mümkün olan en kısa sürede açılmasını tavsiye etmekteyiz.

Öncelikle bir taşınmaz kiraya verildiğinde, kira sözleşmesinin mutlaka yazılı olarak yapılmasına gerek yoktur. Sözlü olarak da kira sözleşmesi yapılmış ve taşınmaz kiraya verilmiş olabilir.

Taraflar arasındaki kira sözleşmesi 5 yıl altında ve kira artışına ilişkin anlaşma belirlenmemiş ise mahkeme, taşınmazın emsal değer durumuna yani aynı standartlardaki diğer taşınmazların kira bedelleri ile mukayese ederek çıkan sonuca göre kira artış oranı belirleyecektir.

Taraflar arasında kira bedeline ilişkin bir anlaşma yapılsa da yapılmasa da 5 yıldan uzun süreli veya 5 yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her 5 yılın sonunda yeni uygulanacak kira bedeli;

·       Hâkim tarafından tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı,

·       Kiralan taşınmazın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak

·       Hakkaniyete uygun bir biçimde kira bedeli belirlenecektir.

Kira bedelinin yabancı para birimi ile belirlenmişse kira artışı/kira artırımı nasıl yapılmalıdır?

Taraflar kira bedelini yabancı para birimi üzerinden belirlemiş olabilirler. Bu durumda genel kural 5 yıl boyunca belirlenen kira bedelinin geçerli olacağıdır. Fakat bu durumun bir istisnası bulunmaktadır. Ancak, sözleşmenin yapıldığı sırada taraflarca öngörülmeyen ve öngörülmesi de beklenmeyen olağanüstü bir durum mevcut olursa, taraflar 5 yılın dolmasını beklemeden kira tespit davasını ikame edebileceklerdir. Bunun dışında 5 yılın dolması ile birlikte her halde mahkemeye başvurulabilecektir. Hâkim burada da bir önceki yılın ÜFE artış oranı ile sınırlı değildir.

Bu dava hassasiyetle yürütülmesi gereken aksi takdirde geri dönüşü olmayan maddi kayıplara yol açabilecek bir dava türüdür. Bu nedenle uzman bir avukat aracılığıyla davanın yürütülmesi hak kayıplarının önüne geçmiş olacaktır. Gayrimenkul alanında dava sayısı ve çeşitliliği yüksek olan hukuk büromuz ile 0552 699 98 41 numaralı telefonumuzdan bizlerle iletişime geçtiğiniz takdirde kira artırım davası konusunda sizlere hizmet verebilmekteyiz.

 

İzmir gayrimenkul avukatı – gayrimenkul hukuku – kira artırımı – kira artırım davası – kira artışı – kira bedelinin artırılması