Mirasın Reddi

izmir-mirasın-reddi-davası

Mirasın Reddi

Miras, miras bırakanın ölümü ile birlikte mirasçılara kanunen derhal geçer. Bu noktadan sonra mirasçılar mirasa katılmak istemiyorlarsa, reddi miras yapmaları gerekmektedir.

Mirasın reddi yani reddi miras, miras bırakanın ölümü üzerine atanmış veya yasal mirasçıların ölenin her türlü borç ve alacakları ile birlikte oluşan miras hak ve yükümlülüklerinin tamamını reddetmesidir.

Burada önemli olan husus mirasın ancak tamamı reddedilebilmektedir. Mirasın kısmen reddi söz konusu değildir. Bu nedenle miras avukatı ile birlikte bir değerlendirme yapılarak, mirastaki aktif ve pasif dengesinin tespit edilmesi gerekmektedir.

Eğer mirasın reddine karar verilirse, miras avukatı müvekkili adına Sulh Hukuk Mahkemesi’ne dilekçe ile müvekkilinin mirası reddettiğine dair beyanda bulunur.

Mirasın reddi ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise ret süresidir. Mirasın reddedilebilmesi için kanunda üç aylık hak düşürücü süre öngörülmüştür. Miras bırakanın ölümünden veya mirasçının mirasçı olduğunu öğrenmesinden itibaren üç aylık süre içinde mirasın reddi talebinde bulunması gerekir.

Mirasın Hükmen Reddi

Miras bırakanın ölümü tarihinde borçlarını ödemeden aczi açıkça belli veya resmi olarak tespit edilmiş ise miras reddedilmiş sayılmaktadır. Mirasın hükmen reddinin şartlarının varlığı halinde mahkemeye herhangi bir dilekçe sunarak beyanda bulunulması zorunlu değildir. Ancak mirasçının ileride oluşabilecek itilafları önlemek adına, miras avukatı ile birlikte Sulh Hukuk Mahkemesi’ne beyanda bulunması faydalı olacaktır.

Mirasın hükmen reddi şartları; miras bırakanın ölüm anında borçlarını ödemekten aciz durumda olması ve ödemeden aczinin açıkça belli olması ya da borçlarını ödemeden aczinin resmen tespit edilmiş olmasıdır. Bu şartlar gerçekleştiğinde karine olarak mirasçıların mirası reddettikleri kabul edilir.

Mirasın Reddinin Sonuçları

Mirasın reddi mirasçılık sıfatını geçmişe etkili olarak sona erdirmektedir. Miras, mirası reddetmiş olan mirasçı miras bırakandan önce ölmüş gibi paylaştırılır. Mirası reddedenin altsoyu varsa miras payı onlara geçer, yoksa bu durumda onunla aynı zümrede mirasçı olanların miras payı artar.

Atanmış mirasçıların mirası reddetmeleri halinde aksine bir düzenleme yoksa reddedilen miras kesiminden sadece yasal mirasçılar yararlanır.

 

izmir miras avukatı – miras avukatı – manisa miras avukatı – izmir miras avukatı tavsiye – manisa miras avukatı tavsiye – miras davası – miras davalarına bakan avukat – Mirasın Reddi avukat – miras paylaşımı avukat – miras payı avukat – miras payında haksızlık avukat – geriye dönük miras payı alımı – mirasın reddi avukat – reddi miras avukatı – izmir avukat – manisa avukat

 


"Mirasın Reddi " adlı makalenin tüm hakları yazarı Av. Oğuzhan Gülsevin ve Av. Ceren Gülsevin'e aittir ve makale, yazarı tarafından (https://www.gulsevinhukuk.com) internet sitesinde yayınlanmıştır. Söz konusu bu makalenin bütünü yazarının izni olmaksızın çoğaltılamaz, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun olarak makaleye atıf yapılmak suretiyle alıntı yapılabilir.