NAFAKA DAVASI

izmir-nafaka-davası-davası

Nafaka, kelime anlamı itibari ile geçimlik, geçinmek için gerekli olan iaşe şeklinde tanımlanabilir. Medeni Kanun’da dört çeşit nafaka düzenlenmiştir:

·       Tedbir Nafakası: Boşanma davası açılmadan önce veya açıldıktan sonra herhangi bir eşin veya ergin olmayan çocukların (18 yaşından küçük çocuklar) geçinmesini sağlamak üzere hükmedilen nafaka türüdür.

·      

İştirak Nafakası:

Boşanma davası neticesinde çocuğun velayeti kendisinde olmayan eş aleyhine çocuğun giderlerine katılmasını sağlamak üzere hükmedilen nafakadır.

·      

Yoksulluk Nafakası:

Evliliğin boşanma kararı ile bitmesi nedeniyle yoksulluğa düşecek eş lehine, diğer eş aleyhine hükmedilen nafakadır.

·      

Yardım Nafakası:

Yardım nafakasının boşanma davası veya evlilik ile bir ilişkisi yoktur. Bir kimsenin, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan altsoy ve üstsoyu ile kardeşlerine ödediği nafaka çeşididir.

Nafaka davasına bakmaya 4787 sayılı kanun ile kurulan Aile Mahkemesi görevlidir.

1. Eş İçin Nafaka Davası (Yoksulluk Nafakası)

Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf (eş), diğer taraftan (eşten) daha fazla kusurlu olmamak kaydı ile yoksulluk nafakası talep edebilir. (TMK m.175/1)

Yoksulluk nafakası boşanma davasında talep edilebildiği gibi evliliğin boşanma ile sona erdiren mahkeme kararının kesinleşmesinden sonraki bir yıl içinde de açılabilir. (TMK m.178)

Medeni Kanun’un m. 176/3 göre hakim, tarafların istekleri halinde irat şeklinde ödenmesine karar verilen nafakanın ileriki yıllarda ne miktar arttırılacağını da kararında belirtebilir. Hakim, yoksulluk nafakasının, her yıl TEFE/TÜFE, DİE, Döviz Artış Kuru, Altın Fiyatları endeksine göre arttırılacağını kararında belirtmek sureti ile sonraki yıllarda ödenecek nafaka miktarını da belirlemiş olur. Yargıtay içtihatlarında uyarlama davalarında hükmedilecek yeni nafaka miktarının tarafların gelir ve giderlerinde olağanüstü bir değişiklik olmamış olması durumunda TUİK tarafından tespit edilen ÜFE artış oranını geçmemesi gerektiği belirtilmiştir. Yoksulluk nafakası alabilmek için evliliğin bir gün ya da bir saat bile sürmüş olması yeterlidir.

Evlilik birliği esnasında yaşamış olduğu hayat standardı ile boşandıktan sonra standardın çok altına düşecekse çalışan eş yoksulluk nafakası talep edebilecektir. Ancak diğer eşle kusur oranının eşit olması ya da daha az kusurunun olması gerekmektedir. Maddi geliri olan eşin yoksulluk nafakası talep edebilecek koşulları taşıması halinde hakim yoksulluk nafakası ödenmesine karar verebilir.

Nafaka, yalnızca kadına ödenen bir nafaka türü değildir. Her iki taraf da nafaka alabilecektir. Çocukların velayetini alan baba, çocuklar adına iştirak nafakasının ödenmesini talep edebilecek, hakim çocuklar adına annenin iştirak nafakasının ödenmesi yönünde karar verebilecektir.

Kanunda yoksulluk nafakasının ödenmesi yönünden şartların oluşması halinde erkek eş, yoksulluk nafakasının ödenmesi yönünde talepte bulunabilir. Kanunen nafakayı hem kadın hem de erkek talep edebilecektir.

Nafaka hususu boşanma davalarında önemli geri dönüşü olmayan bir konu olduğu için izmir boşanma avukatı tarafından nafaka davası titizlikle yürütülerek müvekkilin hak kaybı yaşaması engellenmiş olur. Bu nedenle nafaka davası hakkında uzman izmir boşanma avukatı ile çalışılması tavsiye edilmektedir.

2. Çocuklar İçin Nafaka Davası (İştirak Nafakası)

İştirak nafakası, velayeti kendisine verilmeyen eş aleyhine, ergin olmayan çocuk lehine herhangi bir talep olmaksızın da hakim tarafından hükmedilen nafaka türüdür. Bu nafaka türünde eşlerin kusur durumunun hiçbir önemi yoktur. Bu nafaka türündeki amaç ergin olmayan çocuğun yetiştirilmesi, sağlık barınma, eğitim vs. giderlerine velayet kendisine verilmeyen eşin mali gücü oranında katılmasını sağlamaktır. (TMK m.182/2)

3. Nafaka Davası Nasıl Açılır? (Nafakamı Alamıyorum, Ne Yapmalıyım?)

Mahkeme kararı ile nafaka ödeme yükümlülüğüne tabi tutulan taraf, nafaka borcunu yerine getirmediği takdirde ilamlı icra yoluyla takip başlatılabilir.

İcra dairesi aracılığıyla nafaka borcunu 7 gün içinde ödemesi için icra takibi başlatılabilir. Nafaka alacağı birinci sırada yer almaktadır. Bu da demek oluyor ki başka bir alacaklı tarafından malına haciz konulsa bile nafaka alacaklısı haciz koyduğu takdirde birinci sıradan iştirak edecektir.

Diğer bir önemli husus; borçlunun emekli maaşına haciz konulabilmesi için muvafakatine ihtiyaç duyulsa da nafaka alacağı için borçlunun onayı gerekmeksizin emekli maaşına haciz konulabilir.

Nafaka davası ve nafakanın karşı taraftan tahsil edilememesi durumunda izmir boşanma avukatı aracılığıyla bu hakkınızı alabilmeniz mümkündür. Bu işlemin izmir boşanma avukatı tarafından gerçekleştirilmesi önerilmektedir. Çünkü icra işlemleri oldukça karmaşık ve yorucu işlemlerdir hak kaybı yaşanmaması için izmir boşanma avukatı sizin için bu işlemleri yürütebilecektir.

4. Nafakasını Ödemeyen Borçlu Hapis Cezası Alabilir Mi?

Nafaka borçlusuna karşı başlatılan icra takibinde nafaka borçlusu borcunu yerine getirmezse borçlu hakkında izmir boşanma avukatı aracılığıyla şikâyet yoluna başvurularak dava açılabilir. Nafaka yükümlülüğünü yerine getirmeyen borçlu hakkında mahkeme üç aylık tazyik hapsi cezası ile cezalandırılmasına karar verebilir.

Nafaka borçlusu hakkında tazyik hapsine hükmedilmesi kararı verilmiş ve hapsin tatbiki başladıktan sonra nafaka borcu yerine getirildiği takdirde tahliye edilir.

 

izmir boşanma avukatı, boşanma avukatı, manisa boşanma avukatı, boşanma avukatı tavsiye, izmir boşanma avukatı tavsiye, manisa boşanma avukatı tavsiye, anlaşmalı boşanma avukatı, izmir anlaşmalı boşanma avukatı, manisa anlaşmalı boşanma avukatı, izmir boşanma avukatı, nafaka davası, nafaka, boşanma davası, izmir en iyi boşanma avukatı, izmir boşanma avukatı tavsiye, izmirde boşanma avukatı